Vörös fehér ír szetter

FCI-STANDARD N°330

Általános megjelenés:
Erős és erőteljes, nehézség nélkül, inkább atletikus, mint finom.
Vérmérséklet:
Nagyon intelligens, kiváló munkakészségű.
Arisztokratikus és erőteljes reakciójú. A külső szemlélő számára is láthatóan szeretetre méltó és barátságos magatartás mögött határozottság, bátorság és energikusság húzódik.
Temperamentum:
Vidám, jó természetű és szeretetteli.
Fej és koponya:
A fej a testtel arányosan széles, kifejezett stoppal. A koponya boltozatos, a vörös ír szetterek tarkóbúbja nélkül, meglehetősen négyzetes, száraz ajkak.
Szemek:
Mogyorószín vagy sötétbarna, kerek, enyhén kiemelkedő, de nem kidülledő,
a kötőhártya nem látható.
Fülek:
A szem vonalában, hátul tűzöttek, a fejhez simulók.
Száj:
Erőteljes állkapocs, tökéletes, szabályos ollós harapással, a felső fogsor szorosan átfedi az alsó fogsort és négyzetesen helyezkedik el az állkapocshoz képest.
Nyak:
Mérsékelten hosszú, nagyon izmos de nem túl vaskos, enyhén ívelt, lebernyegektől mentes.
Elülső testrész:
Jól hátranyúló vállak. Szabadon mozgó könyökök, mely sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. Erős, ovális csontozatú, jól izmolt, enyhe dőlésű elülső lábak.
Test:
Erős és izmos, mély mellkas, dongás bordázat. A hát és a hátulsó rész nagyon izmos és erőteljes. Erős csontozat jól felépített izomzattal.
Hátulsó testrész:
Széles és erőteljes. A láb a csípőtől a csánkig hosszú és izmos, a csánk rövid és erős. A térd izületei hajlottak, csánkok jól leereszkednek, sem kifelé sem befelé nem fordulnak.
Mancsok:
Szorosan zártak, a lábujjak között jól szőrözöttek.
Mozgás:
Hosszan elnyúló, szabad lépésű, erőlködés nélküli és lendületes.
Ügetés, közben rendkívül tértnyerő, a járásmód élénk, kecses és racionális. Mozgás közben a fej magasan tartott, a hátulsó végtagok mozgása folyamatos és nagy tolóerejű. A jó szögellésű mellső végtagok laposan a föld felett mozognak. Elölről vagy hátulról szemlélve a mellső végtagok lábtő- és a hátulsó végtagok csánkízületei a földhöz viszonyítva úgy mozognak, mint az inga; a mellső és a hátulsó lábak nem keresztezik egymást.
Farok:
A tövénél erős, a vége felé elvékonyodó, nem ér a csánk alá. Jól szőrözött, a hát vonalában vagy alatta hordott. Élénk farokmozgás.
Szőrzet:
Finom textúrájú, kifejezett zászlókkal. Hosszú és selymes szőrzet borítja a mellső és hátulsó végtagok hátulsó oldalát, valamint a fülek külső oldalát. Arányos mennyiségű szőrzet borítja a lágyékrészt, ami a mellkas és a nyak felé folytatódik és ott szegélyt képez. A szőrzet alapvetően egyenes, sima és nem túlságosan dús. A farokszőrzet mértékletesen dús. A fejet, a lábak elülső részét és a test többi részét rövid és sima szőrzet borítja. Enyhe hullámosság megengedett, de göndör sohasem lehet.
Szín:
Egyöntetűen, világos kétszínű, tehát az alapszín gyöngyfehér, jól elhatárolható vörös foltokkal. Nem lehetnek áttört vörös foltok; mindkét szín maximális intenzitással és világítóerővel emelkedjen ki. Az arcorri részen, a mancsokon, a mellső lábszáron a könyökig, a hátásó lábon a csánkig pettyezettség vagy spricceltség megengedett, azonban a deres mintázat nem elfogadott.
Nagyság:
Az ideális marmagasság kanoknál 62-66 cm (kb. 25-28 kg), szukáknál 57-61 cm (kb. 23-26 kg).
Hibák:
Bármely eltérés a fentiektől hibának tekintendő és a súlyossága, amellyel elbírálásra kerül legyen pontosan arányos a hiba fokával.
Megjegyzés:
Hímnek, két, láthatóan normális heréje kell, hogy legyen, amelyek teljesen leereszkedtek a herezacskóba.