Gordon szetter

FCI-STANDARD N°6

Általános küllem:
Elegáns kutya, gyorsaságra utaló vonalak. Megfelelő
​felépítéshez, amely súlyt hordozó vadászhoz hasonlítható. (vadászó lóhoz). Teljes egészében szimmetrikus. 

Jellegzetességek:
Intelligens, jó képességű és méltóságteljes.

Vérmérséklet:
Merész, nyílt, egyenletesen kedves. 

Fej és koponya:
A fej inkább mély, mint széles, de az orrhátnál szélesebb, bizonyítva, hogy az agy részére bőven van hely. Koponya enyhén kerekded, legszélesebb a fülek között. Világosan kirajzolódó stop és az orr közötti hossz. Szeme felett és alatt száraz, pofák annyira keskenyek, hogy azt a fej száraz volta megengedi. Orrhát hosszú majdnem párhuzamos vonalú, sem hegyes, sem levágott. Lelógó ajkak nem nehezek, világosan kirajzolódó ajkakkal. Orr nagy, széles orrlyukak nyitottak és feketék. Az orrhát valamivel kevésbé mély, mint az orr hossza.

Szem:
Sötétbarna, élénk. Sem nem mély, sem nem kiálló, jól szemöldök alatt elhelyezkedve, érdeklődő, intelligens kifejezéssel.

Fülek:
Közepes méretű, vékony. Alacsonyan tűzött, fejhez simuló. 

Száj:
Állkapocs erőteljes, tökéletes, szabályos és teljes ollósharapással, vagyis a felső fogsor szorosan átfedi az alsó fogsort és az állkapocshoz képest négyszögben helyezkedik el.

Nyak:
Hosszú, száraz, ívelt, lebernyeg nélkül.

Elülső lábak:
Lapocka hosszú, jól hátranyúló széles, lapos csonttal, marnál zárt. Könyök mélyen elhelyezkedve, testhez zártan. Elülső lábak csontozata lapos, egyenes, erőteljes, csüd egyenesen áll.

Test:
Közepesen hosszú, mély mellkas, bordás dongásak. Hátulsó bordák mélyek. Széles, enyhén ívelt ágyék. Mellkas nem túl széles.

Hátulsó lábak:
Csípőtől csánkig hosszú, széles, izmolt, csánktól sarokig rövid, erős térdek meghajlottak, egyenes csánkízülettol földig. Medence inkább horizontális.

Lábak:
Ovális, közelálló, jól ívelt lábujjakkal, közöttük megfelelően szorös, húsos lábujjak, mély sarokpárnák.

Farok:
Egyenesen vagy enyhén félkör alakú, nem ér a csánk alá. Horizontálisan vagy hátvonal alatt hordja. Tőnél vastag, elvékonyodik igen vékonyra. Zászló a faroktő közelében kezdődik, hosszú, egyenes, vége felé rövidül.

Járás/ mozgás:
Folyamatos, szabadon mozgó, hátsó lábaktól kiindulva erőteljes.

Szőrzet:
Fejen, lábak elülső részén, fül végén rövid és finom, közepesen hosszú, lapos és göndörségtől vagy hullámtól mentes a test összes többi részén. Fülek felső részén a szőrzet hosszú és selymes, lábak hátulsó részén zászló hosszú, finom, lapos és egyenes, has alján a szőr elhúzódhat mellkasig és torokig. Göndörségtől és hullámosságtól lehetőleg teljesen mentes.

Szín:
Mély, fényes szénfekete, rozsdásság nélkül, gesztenyebarna foltokkal, vagyis fényes vörösesbarna foltokkal. Lábujjakon fekete vonalak és fekete csík az állkapocs alatt megengedett. „Cserjegyek”, két élesen körülhatárolt folt a szemek felett, háromnegyed inchnél nem nagyobb átmérővel. Pofa oldalán a cserjegy ne nyúljon túl orrtő felett, csíkhoz hasonló a világosan körülhatárolt folt a mellkason. A toroknál ezenkívül két nagy világosan körülhatárolt folt a mellkason. Hátsó lábak belső részén, lefelé nyúlva a térd elülső részén és kiszélesedve a hátsó lábak külső része felé csánktól lábujjakig. Elülső lábakon, egészen könyök hátsó részéig és a térdig vagy valamivel felette, elől. Végbélnyílás körül is. Semmiféle más szín nem megengedett.

Mérete:
Magasság: kanok 66cm, a szukák 62 cm.

Hibák:
Bármely eltérés a fentiektől hibának tekintendő és a súlyossága, amellyel elbírálásra kerül legyen pontosan arányos a hiba fokával.

Megjegyzés:
Hímnek két, láthatóan normális heréje legyen, a herezacskóban elhelyezkedve.