Ír szetter

FCI-STANDARD N°120

Általános megjelenés: 
Legyen eleven, kiegyensúlyozott és jó képességű. Felépítése legyen arányos. 
Jellegzetességei a rendkívül tetszetős és kifinomult külső, rendkívül aktív, fáradhatatlan készség, hogy bármilyen kötülmények között felkutathassa a vadat éa hajtson.
Vérmérséklet: 
Szeretetreméltó, demonstratív.
Fej és koponya: 
A Fej hosszú és száraz, nem keskeny vagy hegyes orrú, nem durva a füleknél. Koponya ovális (fültől fülig) bőven van hely az agynak és jól kifejezett tarkóbúb kiemelkedés. A tarkóbúbtól a stopig és a stoptól az orrhegyig párhuzamos és egyforma hosszú, szemöldökök felhúzódva, stoppot kihangsúlyozva. Arcorri rész közepesen mély, meglehetősen szegletes a végénél. Pofák közel egyforma hosszúak. Lelógó ajak feszes, orrlyukak szélesek. Orr szinte mahagóni, sötét dióbarna vagy fekete.
Szemek: 
Sötét mogyoró -sötét barna, nemtúl nagy, lehetőleg hámozatlan mandula alakú, egyenes szintben (nem ferdén) elhelyezkedve a szemöldök alatt, barátságos, intelligens kifejezéssel.
Fülek: 
Közepes méretű, finom struktúrájú, alacsony tűzött, meglehetősen hátrafelé illeszkedve és egyetlen redőben a fejhez közel helyezkedik el.
Száj: 
Erőteljes állkapocs, tökéletes, szabályos és komplett ollós harapással, vagyis a felső fogsor szorosan átfedi az alsó fogsort és négyzetesen helyezkedik el az állkapocshoz képest.
Nyak: 
Közepes hosszúságú, igen izmos, de nem vaskos, enyhén ívelt és mindenféle lebernyegtől mentes, a felső vonala bármiféle törés nélkül illeszkedik be a vállakba.
Elülső lábak: 
Nyúlánk (hegyes) vállcsúcsok, mély és erőteljesen hátra dől. Elülső lábak egyenesek, inasak, erős csontokkal, szabadon mozgó, mélyen elhelyezkedő könyökkel, amely sem befelé, sem kifelé nem görbül. 
Test: 
Mellkas, amilyen mély csak lehetséges, elől meglehetősen keskeny, dongás, hogy megfelelő hely legyen a tüdő számára, az izmos lágyék felé hátranyúlik, alsó vonal enyhén ívelt. Erős, egyenes hátvonal, amely a martól enyhén lefelé ível. 
Hátsó lábak: 
Széles és erőteljes. Hátsóvégtag csípőtől csánkig hosszú és izmos, csánktól sarkig rövid és erőteljes. Csánk és térd izületei hajlottak, sem befelé, sem kifelé nem görbülhetnek. 
Láb: 
Mancs kicsi, igen erőteljes, lábujjak erősek, szorosan egymás mellett helyezkednek el és íveltek.
Járás/mozgás: 
Szabad „úszó” hajtó mozgás, elölről vagy hátulról és profolból tekintve akcióra utal, tökéletes koordináltsággal.
Farok: 
Közepesen hosszú, a test méretével arányos, valamivel a hátvonal szintje alatt helyezkedik el. Kiindulópontnál erőteljes, finom, elvékonyodik és lehetőség szerint a hátvonal szintjében vagy valamivel alatta hordja.
Szőrzet: 
Fej, elülső lábak és fül csupán rövid és finom, a test és a lábak többi pontján közepesen hosszú, göndörségtől lehetőleg mentes. A fül felső részén a szőrzet hosszú és selymes, elülső és hátulsó lábak hátsó részén a zászló hosszú és finom. Elegendő szőrzet a hason, amely szép zászlót formáz és lenyúlhat a mellkasra és a toroktájékra is. Mancsok lábujjak között szőrösek. A farkon közepesen hosszú szörzetű zászló, amely a farok vége felé rövidül. Zászlók lehetőség szerint egyenesek és laposak.
Szín: 
Mély vörösbarna (gesztenybarna), bármiféle színezés nélkül. Mellkason, toroktájékonn, állon vagy lábujjakon kevés fehér csillag a homlokon, esetleg vékony csík az orron vagy pofán nem diszkvalifikáló ok. 
Hibák: 
Bármilyen eltérést az előzőektől hibának kell tekinteni és az, hogy mennyire súlyosan ítélik meg a hibát, egyenes arányban kell legyen mérvével.
Megjegyzés: 
Hímnek két, láthatóan normális heréje kell, hogy legyen, amelyek teljesen leereszkedtek a herezacskóba.