Angol szetter

FCI-STANDARD N°2

Általános megjelenés:
Közepesen magas, tiszta körvonalú, elegáns megjelenésű és mozgású.

Jellemzők:
Nagyon aktív, erős vadászösztönökkel rendelkezik.

Vérmérséklet:
Igen barátságos és jó természetű.

Fej és koponya:
A fej magasan tartott, hosszú és meglehetősen száraz, a stop határozott. A koponya és fülek között ívelt, sok helyet hagy az agynak, a nyakszirtcsont határozottan kiemelkedik. A fang mérsékelten mély és elég szögletes, a stop és az orrvég távolsága egyezzen meg a nyakszirt és a szemek távolságával, az orrjukak tágak és az állkapocs közel egyforma hosszúak, az ajkak nem túl lelógóak, az orrtükör színe fekete vagy májbarna, a szőrzet színének megfelelően. 

Szemek:
Csillogóak, kedvesek és kifejezőek. Színük a mogyoróbarnától a sötét barnáig terjed, minnél sötétebb, annál jobb, liver  szőrzet színnél elfogadható a világosabb szemszín, ami akár a borostyán színéig is elmehet. A szemek ovális alakúak és nem kidülledőek.

Fülek:
Mérsékelten hosszúak, mélyen tűzöttek, csinos redőkben a pofához közel lógnak, a végük bársonyos, feljebb finom selymes szőrrel fedettek.

Száj:
Az állkapcsok erősek, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással záródnak, azaz a felső fogak szorosan fedik az alsókat, és az állkapcson derékszögben ülnek. A teljes fogazat kívánatos.

Nyak:
Elég hosszú, izmos és száraz, felső pontjától enyhén ívelt, a fejhez történő csatlakozásnál tisztán metszett, a váll felé nagyobb és nagyon erős, sohasem tokás, hanem elegáns megjelenésű.

Mellső rész:
A vállak jól hátrafektettek vagy ferdék, mellkas mély, a lapockák között jó mély és széles, az alkar egyenes és nagyon izmos, csontozata kerek, a könyökök a törzshöz közel, jól lent vannak, a lábközép rövid, erős, kerek és egyenes.

Törzs:
Mérsékelten hosszú, a hát rövid és egyenes, a kerek, széles ívelt bordák közül a hátulsók is mélyre élnek.

Hátulsó rész:
Az ágyék széles, enyhén ívelt, erős és izmos, a lábak (beleértve a lábszárakat) jól izmoltak, a térd jól ívelt, a combok és a lábszárak hosszúak, a csánk sem be- sem kifelé nem fordul és alacsony.

Mancsok:
Jól párnázottak, feszesek, az ujjak egymáshoz közeliek, a köztük növő szőr védi őket.

Járás/mozgás:
Szabad és elegáns mozgás, sebesség és kitartás benyomását kelti. A csánk szabadon mozog és erős hátulsó tolóerőt mutat. Hátulról nézve a csípő, a térd és a csánk egy egyenesbe esik. A fejét a kutya természetétől fogva magasan tartja.

Farok:
Majdnem a hát vonalában tűzött, közepesen hosszú, nem ér a csánk alá, nem göndör vagy kötélszerű, enyhén ívelt vagy handzsár alakú, de nem irányulhat felfelé: a zászló hosszú rétegben lóg. A zászló fokozatosan indul a faroktőtől, hossza a farok közepe felé nő, majd fokozatosan keskenyedik a farokvég irányába, a hát vonalának színtjében, nem pedig felette tartott.

Szőrzet:
A fej hátulsó részétől a fülek vonalától enyhén hullámos, nem göndör, hosszú és selymes, mint a szőrzet általában, közel a mancsokig jól zászlózottak.

Szín:
Fekete-fehér (blue belton), narancssárga-fehér (orange belton), barna-fehér (liver belton), vagy tricolor, azaz fekete-fehér cservörös jegyekkel, liver and tan barna -fehér cservörös jegyekkel. A törzsön ne legyenek színes foltok, az egyenletes pettyezetség (belton) előnyben résesítendő.

Méret:
Csakúgy, mint a legtöbb fajtánál, a kanok mind súlyuk, mind pedig magasságuk tekintetében nagyobbak a szukáknál. A szukák jellemzõ magassága 24 – 25 1/2 inch (60,96 – 64,77 cm), súlyuk 60 – 65 lbs ((27,2 – 29,4 kg). A kanok magassága pedig 25 1/2 – 27 inch (64,77 – 68,58 cm), súlyuk 70 – 80 lbs (31,7 – 36,2 kg).

Hibák:
Az előző pontoktól való bármilyen eltérés hibának minősül, és a hiba súlyának pontos arányában kell lennie az eltérés mértékével.

Megjegyzés:
A kanoknak két, herezacskóba teljesen leereszkedett, láthatóan normális herével kell rendelkezniük.